Press

Pressansvarig
Christer Borg
Tel: 040 - 16 29 91
Mobil: 070 - 20 99 350'

Cirkus Maximum får publiken att häpna ”Amazing Circus” heter årets föreställning av Cirkus Maximum. ”Häpnadsväckande Cirkus”. För visst är det något häpnadsväckande, detta med cirkus. En underhållningsform för hela familjen, sprängfylld med artistiska prestationer som får publiken att häpna och förvånas.

Häpnadsväckande är också allt arbete som ligger bakom, och som får en icke invigd att höja på ögonbrynen. Cirkus Maximum är en väl intrimmad organisation och måste så vara. För det är många detaljer, som ska fungera i detta ambulerande nöjesföretag, där det stora cirkustältet ska resas på en ny plats varje dag, för att direkt efter föreställningen plockas ned igen. Men så har också cirkusdirektören, Bengt Källquist, en mångårig erfarenhet.

”Amazing Circus” är således hans 34:e produktion sedan starten i cirkusbranschen 1983. I år finns det inga elefanter hos Maximum, varken i manegen inne i tältet eller i stallarna utanför. Cirkusens båda elefanter har fått ett nytt hem i en safaripark i Belgien. --På grund av den rådande tidsandan i Sverige har jag beslutat att sluta med vilda djur i mina produktioner, säger Bengt Källquist. En annan anledning är att det inte finns någon återväxt av elefanter längre. --Men jag kan inte tänka mig en cirkus utan djur. Därför har jag beslutat att vi bara ska använda oss av domesticerade djur som hästar. Hundar, kameler, getter och får. Jag känner att vi kan göra en bra cirkus ändå.

Och det är som vanligt ett rikt och omväxlande program Bengt Källquist bjuder på. Hermanos Rodriguez, två käcka och trevliga killar från El Salvador, presenterar tempofylld fotakrobatik i den högre skolan. Årets clown, Francesco, är en sympatisk och finstämd roare med åtskilliga nya tekniska grepp. Och han är mycket visuell. Urunov-familjen kommer från Ryssland. Dottern i familjen jonglerar med bravur samtidigt som hon står på hästryggen. Och föräldrarna inte bara framför sina flotta hästar med stor elegans utan förbluffar också publiken med blixtsnabba klädbyten. Det är knappt man tror sina ögon.

Duvan & Genni kallar sig två kubanska killar, som presenterar ett styvt balansnummer huvud mot huvud. Laura och hennes lekfulla hundar i alla storlekar blir snabbt barnens favoriter. En välkänd och mycket uppskattad person hos Cirkus Maximum är dressören Anton Frank. I år nöjer han sig med att framföra Maximums praktfulla frieserhästar, medan hans dotter Ebba och måg Ramon tar hand om cirkusens populära kameler. Ebba har även en egen, annorlunda entré med diverse husdjur.

Skrattarna på sin sida får MaxWeldy, när han utför en serie halsbrytande komiska krumsprång på sin trampolin. Duo Vanegas från Colombia har haft stora internationella framgångar med sitt spektakulära och nervkittlande ”dödshjul” och uppträtt hos flera av de största cirkusarna runt om i världen. Och den här sommaren har Bengt Källquist engagerat de två publikfavoriterna. Cirkus Maximums eminenta cirkusorkester anförs som vanligt av Krzysztof Majewski. För regin svarar Bengt Källquist och Tino Rivero.

För mer information kontakta Cirkus Maximums pressansvarige Christer Borg,
040 16 29 91, 070 20 99 350 eller chris.borg@telia.com.