Vegan och cirkusdirektör
Jag har sedan tonåren levt enligt veganismens kostregler. Jag gillar definitivt inte de olika inrättningar för slaktdjur (höns, grisar, kor mm) som finns både i Sverige och utomlands.

Många veganer liksom jag själv har hus- och sällskapsdjur som hundar, katter, kaniner, mm. En del veganer har också ridhästar och hundar som deltar i agilitytävlingar.

Vad jag därför inte förstår är att jag som cirkusdirektör inte anses ska ha hästar, hundar och andra tamdjur med i min cirkus. Även om dessa djur får samma mängd motion, omsorg och kärlek precis som mina privata husdjur. Den enda skillnaden mellan mina cirkusdjur och privata husdjur är att de på cirkusen sprider glädje och stundtals fascination bland en stor grupp människor runt om i Sverige. På cirkusen följer vi dessutom alla de lagar och regler som svenska staten kräver för att man ska få ha djur på cirkus. Vi har även regelbundna kontroller och uppföljningar av veterinärer som försäkrar sig om att våra djur har det bra. Dessutom har vi sedan flera år avstått att ha med i våra cirkusföreställningar vad man i vissa kretsar kallar ”vilda djur” (t.ex. elefanter och sjölejon).

Jag har som många andra veganer inga problem med att både leva efter veganismens principer och samtidigt äga djur. Som vegan anser jag mig ha ett extra stort ansvar för att mina djur i cirkusen ska må bra. Det är därför tråkigt att som en glädjespridande småföretagare stundtals behöva bli jämställd med livsmedelsbranschens stordriftsföretag - vars djurhållning och djurtransporter jag själv starkt ifrågasätter.
Besök gärna djurstallarna på cirkusen och se med egna ögon hur vi månar om våra djur.

Bengt Källquist